Hårginst är Hallands landskapsblomma. Ginst är en liten risartad buske som blir 2 till 3 decimeter hög. Hårginst blommar i maj-juni med gula blommor som sitter i toppställda klasar
Lax, Hallands landskapsdjur I Sverige finns det två olika laxbestånd: atlantlaxen och den baltiska laxen. Det är atlantlaxen som leker i Halland. En atlantlax väger oftast någonstans mellan 4 och 12 kg, men det finns laxar som väger 20 kg Atlantlaxens kött är rödaktig och blir ljusrosa när det tillagas. Laxarna simmar till sina hemvatten, många av dem vattendrag i Halland, när det börjar bli dags för dem att leka, vilket infaller under sommarhalvåret maj-oktober.
Timglas i Svartrå kyrka Svartrå kyrka är troligen ursprungligen från 1100-talet. Predikstolen är från omkring år 1700av Boråsbildhuggaren Gustav Kilman. Den är dock byggd på en stomme från 1500-talet.Lite ovanligt är det timglas från 1700-talet som finns vid predikstolen, fasthållen av en skulpterad hand
Äskhults by De fyra gårdarna från 1700-1800 talet; Göttas, Jönsas, Bengts och Derras är omålade och skimrar vackert silvergråa runt det lilla bytorget. Byn genomförde storskifte 1825 och laga skifte 1864, men gårdarna splittrades inte och ligger kvar på sina ursprungliga platser och detta är unikt i Sverige.
Sandstränder Många av Sveriges finaste stränder finns i Halland. Tylösand, Apelviken och Skrea strand är välkända och populära favoriter som bjuder på fantastiska badupplevelser. Men det finns också andra guldkorn där du, om du har tur, kan få en hel sandstrand för dig själv.
Tullbron i falkenberg, bron började byggas 1756 och stod klar fem år senare. Tidigare hade det bara funnits en enkel träbro vid Garvareforsen. Landshövding Hummelhielm fick tillstånd och medel av kungen för att bygga en ny bro av sten. Fram till 1914 fick man betala tull för att passera bron, därav namnet Tullbron.
Li gravfält vid Fjärås Bräcka är Hallands största från vikingatiden. Stenarna har nästan varit dubbelt så många, men flera försvann när man förr tog grus från platsen. Gravfältet ligger på Fjärås Bräckas västra sluttning och har omkring 160 fornlämningar, varav fyra gravhögar, 24 runda och sju ovala eller skeppsformade stensättningar samt 127 resta stenar.
Varbergs kallbadhus uppfördes år 1903 i orientalisk stil och står på pålar i havet vid Strandpromenaden i Varberg. Här kan man nakenbada i skilda herr- och damavdelningar, båda utrustade med bastu.
Nidingen är ett lågt skär med fyrplats i Onsala socken i Kungsbacka kommun i Hallands län. Ön, som även är naturreservat, har med sina omgivande rev i alla tider utgjort en fara för sjöfarten.
Bockstensmannen är kvarlevorna av en man som hittats i en mosse i Halland och som enligt forskarna vid Hallands museum anses ha dött cirka 1350–1370. Fyndet är unikt eftersom det är Europas enda fullständigt bevarade medeltida mansdräkt och också det enda kända mosslik som fått pålar slagna genom kroppen.
E6 eller Europaväg 6 är en motorväg i västra Sverige, med sträckningen Svinesund- Trelleborg, den är 480 kilometer lång inom Sverige.
Varbergs fästning, är en befäst borg i Varberg, Halland, beläget på en klippa vid Kattegatt. På Vardberget, som givit namn åt fästningen och staden Varberg, lät Jacob Nielsen, greve av norra Halland, uppföra en borg som skydd sedan han år 1287 dömts fredlös.
Borrås skåra är en 100 meter lång, 10 meter djup och 1-2 meter bred bergsskåra i närheten av Väröbacka, Varbergs kommun, Hallands län. Den är troligen bildad av strömmande vatten från inlandsisen alternativt en sprickbildning med förskjutning. Berget användes troligen som fornborg under järnåldern.
Lagan, Nissan, Ätran, Viskan Alla har väl lärt sig namnen på Hallands fyra största floder tack vare ramsan vi fick lära oss i skolan; Vi ska äta, ni ska laga = Viskan, Ätran, Nissan, Lagan
Radiostationen i Grimeton står sedan 2004 på Unescos lista över världsarv. Den innehåller en fungerande elektromagnetisk långvågssändare för telegrafi med tillhörande antennsystem från början av 1920-talet. De sex antenntornen står på rad och är 127 meter höga. Hela anläggningen är bevarad i sitt dåtida skick och är idag den enda körbara elektromekaniska sändaren i världen.
Teknik: Bunden rosengång
Sked: 40/10, 6 skaft och 6 trampor
Storlek: 42,8 x 60 cm
I priset ingår vävnota och inslagsgarnet
1-Pack Varpfläta 2,40 m
2-Pack Varpfläta 3,40 m
3-Pack Varpfläta 3,40 m
OBS! Varpflätan ingår ej.
Beställ varpfläta separat här