Längst upp de blånande bergen framför en vid himmel och i allt detta en liten brungrå fäbod, vilken ofta delades av flera gårdar. Här arbetade fäbodstintorna flitigt och tillverkade många av årets mjölkprodukter. Över den öppna härden kokades bl.a mesost i den stora järngrytan. I bondgårdarna bakades hårt bröd, som hängdes på stänger uppe under taket. De vackra träskedarna gjordes av männen men användes mest av kvinnorna i deras dagliga sysslor. I ostformarna med de vackra mönstren inuti tillverkades gårdens egen ost. Det älskade kaffet, som hann bli förbjudet fyra gånger mellan år 1720-1822, malde man bl.a på en enkel kaffekvarn en sk ”kaffeskura”. I den vanligen förekommande trästävan mjölkade man sina kor. Balansvågen och vikterna användes att väga allt från olika sorters matvaror till det garn, som man tillverkade alla sina kläder av. Att stöpa grenljus med hjälp av doppning var inte lätt, men de duktigaste stöperskorna klarade det. Linhäcklingen var ett av momenten för att få fram ett vackert lingarn. När man skulle spinna ull kardade man först garnet och sedan spann man på det t.ex en slända. Vid vax- och stearinljusetssken stickade man varma vintermössor av de garnhärvor man själv tillverkade. Vävskytteln kom flitigast till användning under vintern. I bandgrinden vävdes vackra band till klädedräkten. Sedan sydde man kläder av de egna tygerna och knypplade vackra spetsar att pryda sig med. Detta var några av alla de olika hantverk som kvinnorna uträttade i gången tid och många lever än idag.
Teknik: Bunden rosengång
Sked: 40/10, 6 skaft och 6 trampor
Storlek: 43 x 125 cm
I priset ingår vävnota och inslagsgarnet
1-Pack Varpfläta 2,40 m
2-Pack Varpfläta 4,40 m
3-Pack Varpfläta 6,40 m
OBS! Varpflätan ingår ej.
Beställ varpfläta separat här