Vit Näckros. Den vita näckrosen är den nordiska florans största blomma. Det latinska namnet syftar på en grekisk legend där en nymf dog av hjärtesorg efter obesvarad kärlek till Herkules och förvandlades till en vit näckros. Vit näckros är en flerårig vattenväxt i familjen näckrosväxter. Den är Södermanlands landskapsblomma
Fiskljusen är Södermanlands landskapsdjur Fiskgjusen trivs lika bra som den vita näckrosen i Södermanlands alla sjöar. Den övervintrar i Västafrika. Fiskgjusen livnär sej enbart på fisk.
Sorundatårta. Tårtans recept är hemligt. Recepten och garneringsmönstren ärv inom familjen. Den serveras vid högtidliga tillfällen och garneringen följer den dag som ska firas. Tårtan finns dokumenterad sedan 1800-talets mitt.
S:t Botvids Kyrka. 1957 byggdes St Botvids kyrka i Oxelösund. Oxelösunds kommun består till stor del av hav och det är då naturligt att kyrkan också påminner om havet. På en hög klippa finner man kyrkan som är ett inseglingsmärke för sjöfarare.
Bilmuseét. På Sparreholms slott finns en utav Europas finaste samlingar av veteranbilar, t.ex. den Cadillac som kung Gustav V hade när han åkte av vägen vid ” Kungens Kurva”
Södertälje kringla. Södertälje är känt för många olika saker men kringlorna får nog räknas till de mest berömda. De såldes från början på stationen till tågresenärer.
Ettans Ugn. Via en linfärja från Mörkö kommer man till ön Oaxen med stora kalkbrott. Brytningen är numera nedlagd.
Harpsund. Den berömda ekan har rotts av många prominenta gäster. Harpsund byggdes 1914 och testamenterades 1953 till staten som rekreationsbostad till Sveriges stadsminister. Här har många överläggningar hållits med näringslivets representanter och många länders ledningar.
Hörningholms slott. Slottet har varit i släkten Bondes ägo sedan 1700-talet. Slottet ritades av Carl Håleman.
Rademacher smedja. I Eskilstuna finns denna smedjan som bl a har tillverkat knivar, saxar, nålar, spik, lås, pistoler och verktyg.
Julta gård. På Julita Gård finns bl a genbanker för äpplen och päron. Arthur Bäckström testamenterade 1944 gården till Nordiska Museet.
Landsorts fyr. Landsort har Sveriges äldsta fyr- den är mer än 300 år gammal. Den nuvarande fyren är byggd 1969-70.
Dalarö skans. Skansen började byggas i mitten av 1600-talet och har använts av militären i ca 200 år.
Tumba bruk. Redan på 1700-talet tillverkades sedelpapper här. Även dagens sedlar tillverkas i Tumba
Teknik: Bunden rosengång
Sked: 40/10, 6 skaft och 6 trampor
Storlek: 42,8 x ca. 53 cm
I priset ingår vävnota och inslagsgarnet
1-Pack Varpfläta 2,40 m
2-Pack Varpfläta 3,40 m
3-Pack Varpfläta 3,40 m
OBS! Varpflätan ingår ej.
Beställ varpfläta separat här.